به گزارش خبرنگار تابناک استان خراسان رضوی، تابلوی خیابان آیت الله مروج تروبتی امروز با حضور برخی از اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار تربت حیدریه و فرزند مرحوم انجام شد.
در این باره مهدی زاهدی، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر تربت حیدریه گفته است: بر اساس تفاهم شورای اسلامی شهر تربت حیدریه و شورای شهر مشهد و با پیگیریهایی که در یک سال گذشته صورت گرفت پس از نامگذاری خیابانی به نام آخوند ملاعباس تربتی (راشد)، امروز خیابان آیتالله رجبعلی مروج تربتی در حاشیه میدان ۱۷ شهریور نامگذاری شد.
پیشنهاد نامگذاری از سوی شورای شهر تربت حیدریه
مسئول روابط عمومی شهرداری منطقه ثامن مشهد در این باره گفت: پیشنهاد نامگذاری خیابانی در مشهد به نام عالم وارسته آیت الله رجبعلی مروج تربتی از سوی مسئولان شهرستان تربت حیدریه مطرح شد.
واحدی افزود: همچنین این موضوع در کمیسیون فرهنگی شورای شهر مشهد نیز بررسی شد و مصوب شد که معبر عیدگاه در ضلع شمالی بازار رضای مشهد به نام این آیت الله رجبعلی مروج تربتی نامگذاری شود.
مخالفت با این نامگذاری
پس از نصب تابلوی خیابان آیت الله مروج تربتی برخی از فعالان حوره فرهنگی و هویتی مشهد اعتراض خود را اعلام کرده و در صفحات فضای مجازی به تاریخ چندصد ساله محله عیدگاه اشاره کرده و این اقدام را به نوعی هویت زدایی از محله چند صد ساله تاریخ عیدگاه مشهد دانستهاند.
افرادی مانند مسعود نبی دوست، مجید اعلمی، جواد نوائیان، حسین بیات و چندین و چند نفر از اهالی رسانه و حوزه فرهنگ و هویت بودهاند که واکنشهایی به این تغییر نام داشتهاند.
خاکستر سرد فعالان و دغدغهمندان هویت شهر مشهدالرضا (ع) را شعلهور کرد
همچنین سعید اکبریان، شهردار سابق مناطق ۱۰ و ۱۲ مشهد در این باره گفته است: شورای فعلی شهر مشهد برای نود و چندمین بار، تغییر نام یکی از خیابانهای شهر را تصویب کرد. تغییر نام «گذر تاریخی عیدگاه» واقع در بافت حریم رضوی به نام یکی از علمای شهر تربت حیدریه، دگرباره خاکستر سرد فعالان و دغدغهمندان هویت شهر مشهدالرضا (ع) را شعلهور کرد و حتی این بار تعجب فرهنگدوستان شهر ولایتمدار تربت حیدریه را نیز برانگیخت. شورای شهر مشهد از آغاز این دوره در سال ۱۴۰۰ تاکنون بخشی از زمان جلسات صحن علنی و کمیسیونهای مرتبط را به عنوان دستور کار ثابت به سوژه نامگذاری معابر شهر اختصاص داده و به نظر میرسد آمار این مصوبات به بیش از ۳۰۰عنوان رسیده باشد. بخشی از این تغییرات در قالب تعیین نام دوم برای معابر فرعی شمارهدار صورت گرفته و به دلیل سکونت یا سابقه سکونت خانواده شهدا، بسیار تصمیم ارزشمندی بوده و تعارضی هم با تغییر نام نداشته و بخش اندکی مربوط به تعیین نام معابر بینام بوده؛ اما بخش عمدهای موجب تغییر نام بزرگراهها، بولوارها و خیابانهای مشهور و قدیمی به ویژه خیابانهای مهم و باارزش اطراف حرم مطهر رضوی بوده که در صدر آن، تغییر نام بولوارهای طبرسی، وحدت و خیابانهای ۱۷ شهریور، کوشش، دانش و توحید بوده است.
توضیحات رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مشهد درباره نامگذاری برخی معابر: نامگذاری جدید معبر در بازار رضا (ع) ربطی به عیدگاه ندارد
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد که بیشتر از دیگر اعضای شورای شهر مورد انتقاد قرار گرفته است، در این باره گفته است: نامگذاری جدید تنها برای یک معبر فاقد نام در محدوده بازار رضا (ع) انجام شده و هیچ آسیبی به هویت تاریخی محله عیدگاه وارد نشده است.
حجتالاسلام حسن منصوریان ضمن تکذیب موضوع تغییرنام عیدگاه مشهد اظهار کرد: برخی از دوستان توجه کافی به ابعاد مصوبه نامگذاری نداشتند و این باعث تشویش اذهان عمومی شد و برخی از فعالان اجتماعی و کارشناسان حوزه مشهدپژوهی و تاریخ مشهد دچار برداشت اشتباه شدند.
وی افزود: این برداشت نادرست ناشی از دادههای غیرواقعی بود؛ لذا در این زمینه دقت شود که مصوبه تغییر نام و نامگذاری، بهصراحت بیان میکند که ضلع شمالی بازار رضا (ع)، به نام مرحوم «آیتالله مروج تربتی» نامگذاری میشود.
وی ادامه داد: ضلع جنوبی این بازار نیز به همین شکل یک پیادهراه است که قبلاً به نام «شیخ طوسی» نامگذاری شده و تابلوی آن نیز موجود است. اما ضلع شمالی بازار به دلیل نداشتن نام، برای کسبه، هتلها، مهمانپذیرها و مسافران، مشکل ایجاد کرده بود؛ چراکه آنها تنها به دلیل معروفبودن ضلع شمالی میتوانستند آدرس بدهند و تابلویی وجود نداشت. بنابراین، نامگذاری انجام شد و هیچ مشکلی در این زمینه وجود نداشت.
منصوریان خاطرنشان کرد: در کارگروه نامگذاری، کارشناسان تاریخ هویت مشهدالرضا (ص)، نمایندگان ارشاد، بنیاد شهید و سایر دستگاههای مربوطه حضور داشتند و پس از بررسیهای لازم، نامگذاری انجام شد. اما برخی از دوستان این نامگذاری را به معنای تغییرنام عیدگاه تلقی کردهاند.
وی تصریح کرد: عیدگاه یک محله قدیمی در مشهد مقدس است که جغرافیای آن از حرم مطهر رضوی تا فلکه بیتالمقدس، شهدای حج، عباسقلیخان و حتی تا پنجراه ادامه دارد. اگر در نقشههای گوگل جستوجو کنید، همین محدوده را نشان میدهد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد اشاره داشت: عیدگاه از ابتدا یک محله است و یک معبر نیز به نام عیدگاه وجود دارد که از حرم مطهر شروع میشود و تا نزدیکی ضلع شمالی بازار امامرضا (ع) و شهدای حج ادامه دارد. این معبر بسیار طولانیتر است و فرعیات متعددی نیز دارد که هیچ ارتباطی با معبر ضلع شمالی بازار ندارد. حتی برخی از فرعیات خیابان عیدگاه به ضلع شمالی بازارچه امامرضا (ع) میرسد.