براي نخستين بار و طي يك عمل جراحي نادر سنگي به اندازه 14 سانتي متر از حالب يك جوان 32 ساله هرمزگاني در بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس خارج شد.
کد خبر: ۴۷۷۳۶
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۲ 14 June 2015
به گزارش تابناک - جزیره، متخصص كليه و مجاري اداري بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس كه عهده دار انجام اين عمل جراحي بود، روز يكشنبه در تشريح اين جراحي به خبرنگاران گفت: بيمار، جوان 32 ساله اي بود كه با درد پهلو و علائم ادراري به اين مركز مراجعه و تحت اقدامات تشخيصي مانند سونوگرافي، عكس رنگي كليه (IVP) و سي تي اسكن قرار گرفت.

 دكتر محمد ناتمي افزود: در بررسي هاي به عمل آمده تشخيص سنگ حالب دو طرفه براي بيمار مشهود اما نكته حائز اهميت آن بود كه اندازه يكي از آن سنگ ها كه نماي شاخ گوزني نيز داشت حدود 14 سانتي متر بود.

 وي بيان داشت: با وجود دو طرفه بودن سنگ حالب و نيز اندازه بزرگ و نماي شاخ گوزني يكي از آنها، به طور معجزه آسايي كاركرد كليه هاي بيمار حفظ شده بود. اين متخصص ارولوژي خاطرنشان كرد: با توجه به شرايط بيمار كه دچار تنگي مادرزادي قسمت تحتاني ميزراه ادراري نيز بود، عمل جراحي با روش و تكنيك منحصر به فرد تركيبي جراحي باز و بسته (RIRS) انجام شد.

دكتر ناتمي گفت: طي اين جراحي كه براي اولين بار در بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس انجام شد، جراحي پيوند حالب نيز براي اصلاح نقص مادرزادي بيمار صورت گرفت.

متخصص ارولوژي مركز آموزشي درماني شهيد محمدي بندرعباس خاطرنشان كرد: تا به حال گزارشي از سنگي به اندازه 14 سانتي متر در جايي منتشر نشده است.

دكتر ناتمي در خصوص علت تشكيل سنگ در حالب گفت: بسيار بعيد است سنگ به طور اوليه در مجراي حالب ايجاد شود زيرا به طور دائم ادرار در اين لوله در حال حركت است و سنگ به طور معمول به علت توقف ادرار در يك مسير شكل مي گيرد.

وي ادامه داد: اما در افرادي كه به طور مادرزادي تنگي حالب داشته باشد به دليل ركود ادرار ممكن است سنگ از ابتدا در حالب ايجاد شود، اما به طور معمول بيشتر سنگ هاي ادراري منشاء كليوي دارند.

 اين متخصص كليه و مجاري اداري عمده علت تشكيل سنگ هاي ادراري را سابقه خانوادگي و كم آبي بدن دانست و گفت: معمولا به دليل مصرف كم آب و همچنين تعريق در مناطق خاص جغرافيايي و در فصل هاي گرم سال شيوع اين سنگ ها بيشتر مي شود. حالب، مجرايي است براي عبور دادن ادرار از كليه به سمت مثانه كه گاهي دردهاي ناشي از وجود سنگ در آن بروز مي كند.

 تنگ ترين قسمت حالب قسمت انتهايي آن در محل اتصال به مثانه است كه به طور متوسط دو ميليمتر است ولي از آنجا كه امكان انعطاف دارد در 95 درصد موارد مي تواند سنگ هايي به قطر چهار ميليمتر را نيز از خود عبور دهد. حركت سنگ به شكل دردهاي ناگهاني و ناتوان كننده كه به سمت زير شكم تير مي كشد نمود مي كند و اغلب با علائم گوارشي مانند تهوع استفراغ، دل درد، دل پيچه نيز همراه است.

 به گفته پزشكان درمان سنگ هاي حالب مانند كليه است و اگر سنگ كوچك و اندازه آن بين دو تا شش ميليمتر باشد با دارو دفع مي شود و در غير اين صورت اقدامات تهاجمي تر صورت مي گيرد، بدين صورت كه در سنگ هاي شش ميليمتر تا دو سانتي متر بر اساس محل سنگ ، بيمار تحت عمل سنگ شكني برون اندامي قرار مي گيرند و در سنگ هايي با اندازه دو سانتي متر به بالا عمل جراحي بسته (PCNL) در يك يا چند مرحله انجام مي شود.
 
 

منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار