مؤسسه علم و امنیت بین‌الملل مدعی شده است به جزئیات افشانشده‌‌ای از برجام دست یافته است.
کد خبر: ۲۷۱۳۵۷
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۴ 03 August 2016
به گزارش تابناک از قزوین به نقل از گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی مؤسسه علم و امنیت بین‌الملل با انتشار گزارشی مدعی شده است به جزئیات افشانشده‌ی توافق‌نامه هسته‌ای ایران و گروه 1+5 دست یافته است. در این گزارش ادعا شده است مفاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درخصوص برنامه ایران برای غنی‌سازی اورانیوم در طولانی‌مدت حاوی نکاتی است که نیاز به شفاف‌سازی دارد.

در این گزارش آمده است خبرگزاری آسوشیتدپرس به‌تازگی به بخش محرمانه توافق‌نامه هسته‌ای ایران درخصوص برنامه غنی‌سازی اورانیوم دست یافته است که به اطلاع عموم نرسیده است.

 نگارنده مطلب سپس می‌افزاید: آسوشیتد پرس با این [به‌اصطلاح] افشاگری اقدام ارزشمندی انجام داده است. در توافق‌نامه هسته‌ای ایران و گروه 1+5، طرح افزایش تدریجی شمار سانتریفیوژهای تأسیسات هسته‌ای ایران در دوره زمانی 9 تا 13 سال پس از امضای این توافق‌نامه، در نظر گرفته شده است. ما پس از بررسی دقیق این بخش از برجام و با در نظر گرفتن ظرفیت‌های بالقوه ایران و همچنین سانتریفیوژهای پیشرفته این کشور، به این نتیجه رسیده‌ایم که ایران در پایان سال 13‌ام پس از امضای توافق هسته‌ای، تنها 4 ماه زمان برای ساخت بمب هسته‌ای نیاز خواهد داشت. این در حالی است که  بررسی‌های ما در ماه اوت 2015، نشان می‌داد ایران 6 ماه پس از اتمام 13 سال توافق‌شده به فناوری ساخت بمب هسته‌ای دست پیدا خواهد کرد.  

در ادامه گزارش آمده است: مقامات ارشد ایران و آمریکا در مذاکراتی طولانی‌مدت و فشرده درخصوص محدودیت‌های اعمال‌شده در توافق‌نامه درباره غنی‌سازی اورانیوم تهران به توافق رسیدند؛ با این وجود، بنا به دلایلی نامشخص این بخش از برجام به اطلاع عموم نرسیده است. این در حالی است که اعضای گروه 1+5 درباره انتشار آن به توافق رسیده بودند. به نظر می‌رسد محرمانه ماندن این بخش خواست ایران بوده است.  

نگارنده گزارش سپس می‌افزاید: ایران متعهد شده است در 10 سال نخست پس از «روز اجرای برجام»، برنامه ساخت سانتریفیوژها را به شدت محدود کند. طبق توافق هسته‌ای، ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته « آی‌آر-6» (IR-6) و « آی‌آر-8» (IR-8) پس از 8 سال بلامانع است. تهران همچنین می‌تواند در فاصله میان سال‌های 11‌ام و 13‌ام، بر شمار سانتریفیوژهای پیشرفته « آی‌آر-4 » (IR-4) و «آی‌ار-2‌ام» (IR-2m) بیفزاید و همچنین ظرفیت سانتریفیوژهای «آی‌آر-6» (IR-6) و «آی‌آر-8» (IR-8) را بالا ببرد. پس از سال سیزدهم نیز ایران هیچ‌گونه محدودیتی برای ساخت و توسعه سانتریفیوژهای آی‌آر-4 و آی‌آر-2‌ام نخواهد داشت؛ اگرچه، محدودیت‌های اعمال‌شده بر تولید سانتریفیوژهای آی‌آر-6 و ای‌ار-8 و سطح غنی‌سازی اورانیوم برای مدت 2 سال دیگر ادامه خواهد یافت. ایران اعلام کرده است قصد دارد به محض پایان دوره محدودیت‌ها، برنامه تولید و توسعه سانتریفیوژها را آغاز کند. این بدان معناست که مدت زمان دست‌یابی این کشور به ظرفیت ساخت بمب هسته‌ای به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.   

در این گزارش همچنین آمده است: احتمال اینکه سانتریفیوژهای تولیدشده عملکرد موفقیت‌آمیزی نداشته باشند وجود دارد. از سوی دیگر، هزینه بالای تولید این سانتریفیوژها ممکن است باعث تأخیر در برنامه ساخت آن‌ها شود. همچنین احتمال دارد تهران ترجیح دهد برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، این سانتریفیوژها را از دیگر کشورها خریداری کند.

نگارنده گزارش در پایان می‌افزاید: این بخش از برجام نسبت به دیگر بخش‌ها از حساسیت بالاتری برخوردار نیست و دلیل قانع‌کننده‌ای برای محرمانه بودن آن وجود ندارد. وی سپس مدعی شده است اجرای این بخش با دامن زدن به تنش‌های منطقه‌ای، احتمال بروز درگیری نظامی را در خاورمیانه افزایش خواهد داد. در این گزارش، همچنین از قدرت‌‌های جهانی خواسته شده اقدامات ایران را به‌شدت تحت نظر داشته باشند و بدون هیچ اغماضی، با نقض مفاد برجام از سوی تهران مقابله کنند.  


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار